Prekmurje slovi po svojih kulinaričnih dobrotah. Predvsem po pristnih tradicionalnih posebnostih, ki so raznolike, kakor je raznoliko tudi geografsko območje, ki se razprostira od Panonske nižine do Lendavskih goric in Goričkega.
V teh časih tudi interesna dejavnost prekmurščina, ki se letos prepleta z literarnim krožkom, poteka na daljavo. Tako so se učenci pri prejšnji uri, v torek, 5. 5., seznanili z jedmi po prekmursko ali kar po domače ”küjajmo po prekmurski”.
Učenci so se najprej seznanili s kratkimi predstavitvami nekaj prekmurskih jedi, kot so bograč, dödöli, prekmurska gibanica, bujta repa, langaš in pereci.
Nato so se lahko sami preizkusili v pripravi kakšne prekmurske jedi in zapisali tudi recepte.
Enega takih je poslala tudi učenka 9. razreda, Lucija Vugrinec, in sicer se je preizkusila v peki domačih ”retašof”.
Recept najdete tukaj: Rejtaši
Pa dober tek!