Povezujemo ga s knjigami in z vrtnicami.

 

Ali veste, zakaj praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic ravno 23. aprila?

23. aprila goduje sveti Jurij, zaščitnik viničarjev, viteških redov, tabornikov, kmetov, rudarjev, lončarjev, sodarjev, ujetnikov, popotnikov in konjenikov.

Sv. Jurij je zaščitnik Katalonije od 15. stoletja naprej in se naslanja na znano katalonsko legendo o zmaju. Glede na legendo se je vitez boril z zmajem, ki je teroriziral vas in princeso. Ko je ga le premagal, se je sv. Jurij poklonil princesi in ji podaril prelepo rdečo rožo.

Jurjevo je v Kataloniji dan vrtnice (el dia de la rosa) in dan knjige (el dia del libre) .

Ta dan si Katalonci po tradiciji podarjajo vrtnice in knjige. Praznik je tudi priložnost  za spodbujanje k prodaji knjig: kdor na jurjevo kupi knjigo, dobi v dar še vrtnico.

Seveda je praznik tesno povezan s književnostjo: tega dne sta umrla znamenita književnika Miguel de Cervantes in William Shakespeare. Oba leta 1616.

V počastitev vseh književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil  23. april  za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. V Sloveniji je praznik knjige naletel na odličen sprejem; iz enega dneva smo praznovanje raztegnili na pet dni.

25. slovenski dnevi knjige se bodo v letošnjem letu zavoljo trenutne situacije v mesecu maju oblekli v virtualno podobo. Slednja bo kot odprta platforma knjige med seboj povezala bralstvo, literarne ustvarjalce in založnike ter v mesecu maju prinesla bogat ter raznolik program.

Z idejo in geslom prireditve »Podarimo knjigo«  se 23. april uvaja kot dan podarjanja knjig.

Ne pozabite: knjiga je najboljša prijateljica.

Obiščite tudi spletni knjižni sejem na povezavi

https://mkc.si/arhiv-dnevi-knjige/2020/4/17/spletni-knjizni-sejem?fbclid=IwAR3cgq1DScUA97–0MHq9gj5jKKBAoTEvl0ggAO8d8OXPX2yTgU9HVaFxKA